Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Antieke bouwmaterialen voelen zich overal thuis

Antieke bouwmaterialen: onmisbaar bij de renovatie van een oud huis, maar net zo goed dé manier om een nieuw huis meteen doorleefde charme te geven. Geniet je mee van een aantal inspirerende voorbeelden?

antieke bouwmaterialen slaapkamer dauby

Verrassende inspiratiewoning

Holger Nielsen en Annie Van Ingelgem van Dauby besloten een voormalige koekjesfabriek in hartje Antwerpen om te toveren tot een verrassende inspiratiewoning voor hun ambachtelijk gemaakte raam- en meubelbeslag. Allebei vonden ze het belangrijk om de rijke geschiedenis van het pand nog in het eindresultaat te laten terugkeren. Zo is het balkenplafond nog altijd het originele. De balken werden alleen gezandstraald, verder werd er niks aan gedaan. Ook de originele bakstenen komen op verschillende plekken in het interieur terug. “Om de originele materialen helemaal tot hun recht te laten komen, hebben we bewust zo weinig mogelijk andere materialen gebruikt”, legt Annie uit.

antieke bouwmaterialen keuken aoz interieur

Authentiek fineer

Jacqueline en Joost lieten hun oog eveneens vallen op een oud pand, in casu een pand uit 1931. Ze waren meteen zo overtuigd van de mogelijkheden dat ze besloten te verhuizen uit hun nieuwbouwhuis. Marco van Leeuwen van AOZ Interieur stond hen met raad en daad bij voor de verbouwing. “Het was me al snel duidelijk dat het geen standaardhuis zou worden; we konden flink uitpakken qua sfeer en beleving”, vertelt hij. En uitpakken, dat deed hij onder meer in de keuken. “De kastfronten zijn van oud balkenfineer. Een prachtig materiaal dat een pure en stoere uitstraling heeft. Het fineer heeft dezelfde authentieke look als eiken balken, maar is makkelijker in onderhoud en je hebt veel minder massief hout nodig.”

antieke bouwmaterialen 't achterhuis

Oud in een nieuw huis

Nina koos voor een spiksplinternieuw huis, waar ze maar liefst drie jaar lang kampeerde bij de bouw. Wie het eindresultaat ziet, zou echter niet vermoeden dat de woning er nog maar pas staat. “Ik vind het belangrijk dat mijn huis bourgondisch aanvoelt”, zegt ze. “Oude woningen hebben een bepaalde knusheid. Vandaar dat ik in dit splinternieuwe huis heel veel antieke bouwmaterialen heb gebruikt om die geborgen sfeer te krijgen. Ik heb zo ongeveer alles bij ’t Achterhuis gekocht: van de stenen waarmee het huis is gebouwd tot de vloeren, de plavuizen op de badkamer, het bad, de wasbakken, twee schouwen, een boekenkast, stoeltjes …”

antieke bouwmaterialen keuken woontheater

Nieuwe knipogen naar het verleden

De woning van Evi deed vroeger dienst als koeienstallen van haar grootouders. Anno 2020 is het een gezellige, stijlvolle gezinswoning. Evi vond het belangrijk om de herinnering aan het vroegere stallengebouw levendig te houden. Sommige elementen komen écht uit die stallen, maar het team van WoonTheater voegde er ook tal van nieuwe elementen aan toe die een knipoog zijn naar het verleden. In de keuken bijvoorbeeld is een belangrijke rol weggelegd voor hergebruikt hout dat gecombineerd wordt met stoer staal. En aan de bovenkant van de hangkasten boven het spoelgedeelte hangen zelfs rolwielen. “Die mix van oud en nieuw is iets waar we eigenlijk altijd naar streven”, besluit Marie van WoonTheater.

wls a way of living cover

Meer inspiratie nodig?

De bovenstaande getuigenissen komen uit ons luxeboek ‘A way of living’, waarin je maar liefst 23 inspirerende binnenkijkreportages vindt.
Vanuit Nederland kun je het boek hier bestellen.
Woon je in België, klik dan hier of geniet van onze zomerse boekendeal!

Bron beeld: 1. Realisatie Dauby, fotografie Sarah Van Hove | 2. Realisatie AOZ Interieur, fotografie Tessa Francesca | 3. Realisatie ’t Achterhuis, fotografie Anneke Gambon | 4. Realisatie WoonTheater, fotografie Sarah Van Hove| Tekst Bert De Pau, Jackie Oomen en Yvonne van Galen