Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

Ambachtelijke verlichting: een kijkje achter de schermen bij Nyche

Verlichting maakt een belangrijk deel uit van onze woning, zowel binnen als buiten. Meestal is het de kers op de taart in een interieur, op de gevel en in de tuin. Daarom is het van groot belang dat zowel de uitstraling als de kwaliteit optimaal zijn. Als de verlichting dan ook nog eens ambachtelijk gemaakt is, is het plaatje helemaal compleet. Wij gingen dit ambachtelijke proces eens van dichtbij bekijken bij verlichtingsspecialist Nyche.

Ontstaan vanuit een ergernis

We hebben met Yves en Sonja, eigenaars van Nyche Authentic Lighting, en hun team afgesproken in hun zaak in het Antwerpse Schoten, waar we meteen ondergedompeld worden in de wereld van hun bijzondere verlichtingsarmaturen. De ontvangst is hartelijk en we voelen ons meteen op ons gemak. Dat Yves en Sonja heel gewone mensen zijn gebleven ondanks het grote succes van hun zaak, heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Ze vertellen ons enthousiast hun verhaal. Het is ons dan ook meteen duidelijk: deze mensen hebben een passie voor hun werk. “Alles is zo’n tien jaar geleden begonnen”, vertelt Yves. “We waren volop bezig met de aanleg van onze tuin en op zoek naar buitenverlichting. Ik had een mooi koperen gevelarmatuur van een vooraanstaand Italiaans label en zocht er bijhorende paaltjes en padverlichting bij.” Dat bleek echter niet zo evident. “Telkens ik iets vond dat me aanstond, bleek het van slechte kwaliteit te zijn. Het was altijd een mooie verpakking, maar de inhoud liet te wensen over.” Vanuit die ergernis begon Yves na te denken over wat hij dan wel wilde: degelijke materialen, mooie strak-landelijke vormen en patina’s en een goede klantenservice. Dat was het begin van Nyche Authentic Lighting.

Van gevel tot pad

“In het begin werkten we met brons, maar er waren bijna geen standaardonderdelen te vinden in dat materiaal. Dus zijn we al snel overgestapt naar messing, dat ook duurzaam is en een mooie uitstraling heeft. Belangrijk om te weten is dat we niet met dunne plaatmaterialen werken, maar met volle gegoten stukken. Het binnenste wordt er dan uitgehaald, wat maakt dat de stukken heel stevig en degelijk zijn. Ook een voordeel van messing is dat het een ideale warmtegeleider is. Het geleidt de warmte van de lampen naar buiten, waardoor deze minder snel stuk gaan.” Yves en Sonja bieden voor de armaturen drie afwerkingen: brons antiek, brons groen en nickel antiek/verouderd zilver. Ze zorgen ook voor een totaalpakket, gaande van de gevelverlichting over tuinpaaltjes en tuinpadarmaturen tot grondspots. Hun stijl is strak-landelijk: “niet teveel tierlantijntjes, maar sober en tijdloos, om ons te onderscheiden van de rest”.

Ambachtelijk vervaardigd

De verlichting van Nyche wordt volledig met de hand gemaakt. Dat ambachtelijke proces maakt dat eventuele latere schade aan hun producten ook perfect in eigen atelier opgelost kan worden, een belangrijk punt voor Yves. “We zijn geen fans van een wegwerpmaatschappij”, licht hij ons toe. “Daarom dat we ook uitsluitend met natuurlijke producten werken, die perfect gerecycleerd kunnen worden. Bovendien is het voor ons heel belangrijk dat we zo dicht mogelijk bij de eindconsument staan, om een goede klantenservice te kunnen garanderen. Als er iets stuk is, moeten de klanten bij ons terechtkunnen en zeker niet te horen krijgen dat ze hun lamp dan maar moeten weggooien. We hebben alle basisonderdelen standaard in ons atelier liggen.” Het koppel wil de zaak stap voor stap laten groeien en niets overhaasten. Toch blijven ze zeker niet stilstaan en hebben ze nog veel nieuwe ideeën in het achterhoofd. Recent werden ze bovendien ook nog beloond met het HIB-logo van Unizo. Dat logo, dat staat voor Handmade in Belgium, wordt toegekend aan makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Een erkenning waar Yves en Sonja dan ook – terecht! – heel erg trots op zijn.

Bron: Wonen Landelijke Stijl april/mei 2014 | Tekst: Tinneke Vos | Fotografie: Sarah Van Hove