Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

5x onvoorwaardelijke liefde voor eikenhout

Een landelijk interieur zonder eikenhout? Het lijkt wel ondenkbaar. Wij verzamelden vijf getuigenissen van mensen met een onvoorwaardelijke liefde voor eiken.

eikenhout eiken project keuken

Voor ervaren koks

Nadat de bewoners aan hun pensioen begonnen waren, toverden ze hun voormalige restaurant Guirlande om tot een warme woning. Het culinaire verleden van het duo vertaalde zich in een keuken met alles erop en eraan en met een hoofdrol voor eikenhout. “Mevrouw had bij ons een gelijkaardige keuken gezien en riep: ‘Dat is het! Dat wil ik!’ Al het hout dat je ziet, is massief eikenhout, zelfs de kleine kruidenkastjes”, vertelt Rita Ràcz van Eiken Project. “Ook de indeling van de besteklades is op maat gemaakt met massief hout, de lades zijn gemaakt met klassieke zwaluwstaartverbindingen en de leggers in de kasten rusten op stevige tandlatten.”

eikenhout rene houtman entree

Stoer en landelijk

Toen Anneke en haar man hun woonboerderij grondig gingen aanpakken, wisten ze dat het nieuwe interieur stoer en landelijk moest worden. Pas twaalf jaar na de aankoop, en met de hulp van René Houtman, achtten ze de tijd rijp voor de grote verbouwing. “We wisten dat hij de stijl had die wij zochten”, aldus Anneke. “Hij heeft ook zo ongeveer alles gemaakt of laten maken naar zijn ontwerp. De keuken, de badkamer, de vloeren, de deuren, de antieke schouw, de meubels: echt alles hebben we samen met hem uitgezocht.” En hij kwam ook met leuke ingevingen. Zo krijgen bijvoorbeeld de stalen deuren extra cachet dankzij de houten deurlijsten en de houten deurpanelen onderaan.

Harmonieus geheel

In de landelijke hoeve van dit gezin is het al hout wat de klok slaat. In de leefkeuken bijvoorbeeld, waar ze de meeste tijd doorbrengen, gaat de eiken kap mooi samen met eikenhouten balken en een keukeneiland van massief hout. Maar ook in de woonkamer gaven ze de voorkeur aan eikenhout. “We hadden al een brede, vergrijsd eiken plankenvloer en houten deuren uitgezocht”, vertellen ze. “Het team van Frank Tack stemde de kleur van het maatwerk hierop af. Zo creëerden ze een harmonieus geheel.” Het hout voegt extra warmte toe aan de geborgen uitstraling van de zithoek, een sfeer die ook te danken is aan de bewuste keuze om de televisie niet in hetzelfde muurvlak als de haard, maar in een nis te plaatsen.

eikenhout 't hoogehuys badkamer

Geleidelijke evolutie

Ook in de badkamer kan eikenhout een prominente rol spelen. Veel mensen denken dat water en eiken een absoluut te vermijden combinatie is, maar mits de juiste behandeling hoef je hier helemaal geen schrik voor te hebben. Wie het bijvoorbeeld wel aangedurfd hebben, zijn Pascalle en Patrick Smeets van ’t Hoogehuys. “We hebben hier nog altijd de tijdloze, landelijke stijl waar we al ons hele leven van houden, maar het is in de loop van de jaren wel duidelijk wat stoerder van sfeer geworden. Toen we hier zeventien jaar geleden kwamen wonen, hadden we meer frutsels en wandschilderingen.” Hun badkamer, die ze een aantal jaar geleden verbouwd en vernieuwd hebben, illustreert die evolutie.

eikenhout kral keuken

Visueel evenwicht

Wie ook helemaal fan is van eikenhout, is Antoinet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze houtsoort de hoofdrol speelt in de nieuwe keuken die Kral Keukens & Interieurs ontwierp toen Antoinet het woongedeelte van haar woonwinkelpand onder handen besloot te nemen. “Samen met haar hebben we voor dit hout gekozen dat een licht vergrijsde uitstraling kreeg door het eerst te borstelen en vervolgens met een olie te behandelen”, legt Johan Kral uit. “Om een visueel evenwicht te creëren, hebben we overal hetzelfde hout toegepast. Het centrale werk- en ziteiland, de keukenkasten van het kook- en spoelgedeelte en de kolomkasten met geïntegreerde koelkast passen op die manier mooi bij elkaar.”

wls a way of living cover

Meer inspiratie nodig?

De bovenstaande getuigenissen komen uit ons luxeboek ‘A way of living’, waarin je maar liefst 23 inspirerende binnenkijkreportages vindt.
Vanuit Nederland kun je het boek hier bestellen.
Woon je in België, klik dan hier of geniet van onze zomerse boekendeal!

Bron beeld: 1. Realisatie Eiken Project, fotografie Claude Smekens – 2. Realisatie René Houtman, fotografie Anneke Gambon – 3. Realisatie Frank Tack, fotografie – 4. Realisatie ’t Hoogehuys, fotografie Anneke Gambon – 5. Realisatie Kral Keukens & Interieurs, fotografie Hagemeier Fotografie | Tekst Bert De Pau, Jackie Oomen en Yvonne van Galen