Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting in NL

Abonneer nú met korting

5 tips voor de perfecte landelijke keuken

Een landelijke keuken is voor velen meer dan alleen een plaats om te eten. Het is zelfs een van de belangrijkste leefruimtes in huis. Daarom is het fijn als die helemaal naar jouw zin is ingericht. Wil je je keuken graag een stijlvollle, landelijke update geven? Lees dan onze tips!

1. Natuurlijk karakter

Natuurlijke materialen zijn sowieso een uitstekende basis voor een landelijke keuken. Denk bijvoorbeeld maar aan een natuurstenen werkblad of een vloer in natuursteen. Voor de keukenkasten denken we dan weer meer in de richting van massief hout of fineer. Kwalitatief hoogstaand hout is al mooi in zijn natuurlijke kleur. Voorzie dan wel een kleurloze vernis of lak, zodat het hout beschermd is. Wil je de keuken een persoonlijke touch geven? Dan kun je de kasten in een kleur naar jouw smaak verven of lakken. In dat geval kun je ook mdf als basis kiezen, want het eindresultaat ziet er nagenoeg hetzelfde uit. Wanneer je gesloten kasten afwisselt met glaspartijen (zoals vitrinekasten), kun je ook je servies een plekje in de spotlights geven.

2. Nieuw werkblad

Heb je al een keuken, maar mis je het budget om een volledig nieuwe, landelijke keuken te laten plaatsen? Met enkele kleine aanpassingen kun je ook een bestaande keuken een compleet andere look geven. Een voorbeeld daarvan is je bestaande werkblad te vervangen. Dat kan met natuursteen, zoals blauwe hardsteen, graniet of beton. Composiet is een mogelijk alternatief. Wil je een stoerdere, ietwat industriële look, dan behoort beton tot de mogelijkheden.

3. Kleine aanpassingen

Ook met een aantal andere kleine ingrpen kan je keuken er helemaal anders uitzien. Vervang een saaie spatwand bijvoorbeeld door Hollandse witjes of Marokkaanse zelliges. Werk je keukentoestellen op een discrete manier weg achter fronten. Kies voor doorleefde grepen, een elegante kraan, een authentieke spoelbak … Of stal gewoon een aantal landelijke accessoires uit. Die veranderen de sfeer meteen helemaal.

4. Helemaal op jouw maat

Toch op zoek naar een gloednieuwe keuken? Als je daar binnen enkele jaren nog helemaal tevreden over wilt zijn, dan kies je het best voor een ervaren vakman die gespecialiseerd is in keukens op maat. Zo kun je speciale wensen doorvoeren die met een standaardkeuken niet mogelijk zijn. Zo’n keukenbouwer kan je bovendien ook nog tal van nieuwe, handige ideeën bezorgen waar je zelf niet aan gedacht had, maar die een echte meerwaarde voor je keuken kunnen zijn.

5. Centrale blikvanger

Keukeneilanden zijn al enkele jaren bijzonder populair in landelijke keukens. Een eiland fungeert dan ook vaak als centrale blikvanger in de keuken. Je kunt er verschillende functies in integreren: louter werkruimte, een kookgedeelte, een spoelgedeelte, een extra zitgedeelte … Of waarom niet meerdere functies op één eiland met elkaar combineren. Als je ervoor kiest om het kookgedeelte niet in het eiland te integreren, dan kan een vrijstaand fornuis de absolute blikvanger van je keuken worden. Met een op maat gemaakte schouwmantel krijgt dat fornuis nog extra cachet.

Bron beeld: 1. realisatie Keukenhof Sliedrecht, fotografie Tessa Francesca – 2. realisatie Kral Keukens, fotografie Jole Lemmens – 3. realisatie Tinello Keuken & Interieur, fotografie Marie Houttequiet – 4. realisatie , fotografie Hagemeier Fotografie Zwiers Meubelemakerij – 5. realisatie De Zeug, fotografie Denise Keus