Beaulieu House: huis en tuinen van 400 jaar oud
Wie in Ierland aan historische gebouwen denkt, komt haast automatisch uit bij versterkte burchten en kastelen. Beaulieu House is op dat vlak een vreemde eend in de bijt. Het huis en de bijbehorende tuinen gaan bijna vierhonderd jaar terug in de tijd.
Alles ademt geschiedenis
Het is eigenares Cara Konig die ons begroet bij onze aankomst. Zij is een rechtstreekse afstammelinge van de oorspronkelijke bewoners. Haar voorouders streken meer dan achthonderd jaar geleden neer op dit terrein; in de zeventiende eeuw bouwden ze het nog altijd bestaande huis. “Sindsdien is het altijd binnen dezelfde familie gebleven. Dat wil ik graag zo houden”, vertelt Cara. Dat is meteen ook een van de redenen waarom ze het huis open gesteld heeft voor het publiek. Er zijn enkele gastenkamers aanwezig, er kunnen trouw- of andere feesten georganiseerd worden, een rondleiding behoort tot de mogelijkheden … “Wat het huis zo bijzonder maakt, is dat het een van de oudste, niet-versterkte gebouwen van Ierland is. Alles ademt dan ook één en al geschiedenis uit, onder meer doordat alles ingericht is zoals vroeger. Er zijn zelfs nog schilderijen, pleisterwerk en andere staaltjes vakwerk uit die tijd die nog altijd zichtbaar zijn.”
Nederlandse invloed
Ook buiten heeft deze plek niks van zijn oorspronkelijke grandeur verloren. Het begint al met de statige oprijlaan die naar het huis leidt. Wie daar rechtsaf slaat, kan genieten van het uitzicht dat ook vanaf binnen zichtbaar is: een afhellend stuk groen dat naadloos lijkt over te gaan in het achterliggende landschap dat grotendeels gedomineerd wordt door de rivier Boyne, die enkele mijlen verder in de zee uitmondt en hier dus bijna op zijn breedst is. Opmerkelijk zijn ook de restanten van een oude begraafplaats en kapel op het domein. Maar de absolute blikvanger is zonder twijfel de ommuurde tuin die van juni tot en met september open is voor het publiek. “Die dateert uit de jaren 1720. Het was toen een van de eerste ommuurde tuinen van Ierland”, licht Cara toe. “Het is de Nederlandse kunstenaar Willem van der Hagen die de tuin destijds ontworpen heeft. Het was aanvankelijk zijn opdracht om het interieur te decoreren, maar zijn ervaring als landschapsschilder maakte van hem ook de geknipte man om een tuinontwerp te creëren. Vandaag ziet de tuin er nog altijd grotendeels uit zoals toen. Ik heb slechts twee dingen aangepast: een grotere graspartij om het geheel iets onderhoudsvriendelijker te maken en een zone voor bijen, die ik gebruik om honing voor eigen gebruik te maken.”
Bonte kleuren
De tuin loopt net als de rest van het domein hellend af richting het achterliggende landschap en dat heeft zich vertaald in het ontwerp. Kort samengevat: veel structuur bovenaan, een lossere indeling onderaan om de overgang naar het landschap zo natuurlijk mogelijk te maken. In volle zomer is het bovenste gedeelte op de heuvel een paradijs voor wie van bonte kleuren houdt. Een smal grindpad wordt geflankeerd door een uitbundige mix van ontelbaar veel planten, variërend van oude variëteiten van rozen, lelies, kruidje-roer-mijniet (Melianthus major) … Doordat de tuin ommuurd en de heuvel zuidgericht is, gedijen ook delicate planten hier goed, zoals kaasjeskruid (Abutilon). Het grote gazon – waar zich vroeger een arbeidsintensieve groentetuin bevond – is dan weer de ideale plek voor een gezellige picknick met uitzicht. Banken gemaakt van oude bomen, hortensia’s en minder bekende bomen en planten zorgen voor extra sfeer. In het lossere gedeelte zijn het vooral fruitbomen die het beeld bepalen.
Bron: TUINEN Landelijke Stijl editie voorjaar 2015 | Foto’s Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau