Dublin: hier haal je je groene hart op
Ierland wordt weleens ‘het groene eiland’ genoemd. Helemaal correct is dat niet, aangezien het in de praktijk nog een grens met Noord-Ierland deelt, maar feit is wel dat natuurliefhebbers hier hun hart kunnen ophalen. Ook in en rond een levendige stad als Dublin.
Voor elk wat wils in Dublin
De hoofdstad van Dublin County hoeven we je ongetwijfeld niet meer voor te stellen. Dublin behoort tot de populairste Europese bestemmingen voor een citytrip. Dankzij de grote variatie in de stad bestaan die citytrippers bovendien uit een heel divers publiek. Wie graag proeft van de traditionele folkmuziek, kan bijvoorbeeld terecht in Temple Bar, waar traditionele pubs de boventoon voeren en straatmuzikanten voor een gezellige, bruisende sfeer zorgen. Geschiedenis- en cultuurliefhebbers komen volop aan bod bij de talloze monumenten en musea op een relatief beperkte oppervlakte. Voor shopaholics zijn er zowel unieke zaken als de grote winkelketens. En zelfs natuurliefhebbers vinden, verscholen tussen de statige gebouwen, hun gading in hartje Dublin. Zo zijn er de groentemarkten die op de meest verrassende plaatsen opduiken en beschikt Dublin met het Phoenix Park over een van de grootste stadsparken van Europa. Volop genieten van het groen is het ook in de tuinen rond Dublin Castle en Trinity College.
Met dank aan Guinness
De meest verrassende stukjes groen bevinden zich misschien wel vlakbij Grafton Street. In die straat zelf is het over de koppen lopen tussen de winkeletalages, maar eenmaal je het kruispunt ter hoogte van het Stephen’s Green Shopping Centre oversteekt, kom je aan de ingang van St. Stephen’s Green, een park pal in het centrum van de stad dat zijn huidige samenstelling onder meer te danken heeft aan Arthur Guinness, de stichter van het wereldberoemde biermerk. Blikvangers in dit bijna 25 hectare grote park zijn onder meer de klassieke muziekkoepel, de artificiële waterval en de geurtuin die dankzij de plantenbenamingen in braille ook geschikt is voor blinden. Ga je vanaf het winkelcentrum rechtsaf en laat je St. Stephen’s Green links liggen, dan bereik je enkele honderden meter verder een iets minder bekend maar daarom niet minder mooi stadspark: Iveagh Gardens. Het park was al honderd jaar oud toen Benjamin Guinness, de zoon van Arthur, er zijn schouders onder zette. Met het oog op een expositie met internationale uitstraling liet hij het park hertekenen. Veel elementen uit die tijd zijn nog steeds intact, zoals de rozentuin die vooral in juni en juli garant staat voor een ware kleurenpracht, sierlijke fonteinen, een waterval met stenen uit elk graafschap van Ierland en een boogschuttersweide. De tuin vertoont zowel Engelse als Franse en Italiaanse stijlkenmerken, een mix die typisch was voor halfweg de negentiende eeuw.
Ommuurde kasteeltuinen
Nog meer van dat fraais vind je wanneer je het stadscentrum verlaat en de rest van Dublin County gaat verkennen. In Glasnevin bijvoorbeeld, een van de kleine voorsteden van Dublin, bevindt zich de National Botanic Garden, een waar paradijs voor liefhebbers van planten en bomen van overal ter wereld. Nog verder in Dublin County zijn het vooral de imposante kasteeltuinen die de aandacht trekken. Aanraders op dat vlak zijn onder meer Malahide Castle & Gardens, Casino at Marino en Ardgillan Castle. Die laatste beschikt bovendien over een uiterst gezellig bezoekerscentrum en restaurant met vooral voor de zoetekauwen een bijna oneindig aanbod aan koekjes, taarten, scones en ander oog- en tongstrelend gebak. Geen kasteeltuin, maar eveneens een bezoekje waard, is Beaulieu House & Gardens in Drogheda. Opvallend is dat veel van die kasteeltuinen over een ommuurd gedeelte beschikken. Die gedeeltes creëren een microklimaat in de tuin zelf en bieden zo plaats aan exotische planten die in normale omstandigheden minder eenvoudig aan de frisse, winderige kust zouden gedijen. Een tip: probeer bij het rijden tussen de verschillende adressen de grote snelwegen te vermijden, maar geef de voorkeur aan de kronkelende wegen langs de kustlijn. Je ontdekt op die manier authentieke stadjes als Howth, Skerries en Dalkey.
Bron: TUINEN Landelijke Stijl editie voorjaar 2015 | Foto’s Dorien Ceulemans | Tekst Bert De Pau